Observatori de la Batalla de l’Ebre a la Figuera.

La Gemma és qui us escriu tot això, és a dir, mantinc viu el Blog de Mas Martinet, i m’encarrego també de rebre-us al celler si veniu a visitar-lo. De paraula i tracte fàcil, us acolliré el millor que pugui perquè marxeu amb bon record de la vostra experiència.

La tria no ha estat fàcil però finalment em decanto per un dels llocs des d’on gaudir millor de la immensitat del paisatge del Priorat. La Mola de Sant Pau, a La Figuera, on es troba l’ermita de Sant Pau i des d’on es diu que es poden arribar a contemplar sis províncies (Tarragona, Lleida, Saragossa, Castelló, Terol i Osca). De fet, mirant cap al nord es poden veure els Pirineus, les Terres del Segre, les Garrigues, els Ports, el Maestrat i l’Aragó.

Però prop d’aquesta ermita, només a 500 m i amb una accés molt fàcil, arribem

fins al punt on durant la Guerra Civil, s’hi va situar l’observatori de la Batalla de l’Ebre, un punt de control de l’alt comandament de l’exèrcit republicà. Des d’aquí, es poden divisar fins a 40 kilòmetres del riu Ebre.

Es tracta d’una trinxera reforçada amb ciment i part de la coberta que es conserva en bon estat. I des d’allà, es pot comprovar la increïble perspectiva dels antics camps de batalla. Darrera l’observatori es conserven murs i diverses cabanes de pedra seca que van servir d’aixopluc als militars que s’hi estaven.

Per a mi, el més corprenedor és el pensar que no fa tants anys, des d’allà, s’organitzava la  guerra més recent i cruenta que ha tingut lloc a les nostres terres. Ja sabeu com va acabar, les tropes franquistes van desmantellar l’observatori i s’hi van instal·lar un temps. Finalment, l’any 1998, es va recuperar l’espai i el van habilitar per deixar-ho com a testimoni del que va passar.

Un bocí de la nostra història recent que no ens deixa indiferents i que no oblidem.

 

Nuestra web usa cookies para mejorar la experiencia de usuario y le recomendamos aceptar su uso para aprovechar plenamente la navegación.