OLI DEL RAIG - OLI D'OLIVA PRIMERA PRESNADA

Al Priorat, el cultiu de l’olivera està present des de fa molts anys, juntament amb la vinya i la fruita seca, els cultius mediterranis per excel·lència. La producció d’oli s’ha convertit en un dels cultius principals amb una clara tendència cap a procediments i sistemes de cultiu integrats  i ecològics.

 

L’oli d’oliva està considerat com l’elixir daurat per totes les seves qualitats nutricionals, és la base de la dieta mediterrània i una autèntica delícia pel paladar i per la salut. Conté principalment àcid oleic, un àcid gras monoinsaturat que redueix el colesterol dolent i augmenta els nivells de colesterol bo. A més a més, és ric en vitamina E i K , la primera antioxidant per exel·lència i la segona, una protectora natural de les neurones cerebrals. I també conté carotenoides (precurssors de la vitamina A, també antioxidant), fitosterols (estructures similars al colesterol que ajuden a fer-lo baixar en sang) i polifenols (de gran capacitat antioxidant).

A Mas Martinet, aprofitem l’oli des de sempre, bàsicament pel consum familiar. Però des de fa aproximadament uns 4 anys, hem embotellat una mica d’oli per donar-lo a tastar a les nostres visites. La varietat predominant és l’arbequina, també predominant a la comarca, que produeix un oli molt apreciat per les seves excel·lents qualitats organolèptiques d’aroma delicat, suau i lleugerament dolç. Les nostres oliveres conviuen amb les vinyes, i les cuidem i tractem amb la mínima intervenció, seguint la mateixa filosofia que ens caracteritza.

La collita es fa durant els mesos d’hivern, normalment poc després de finalitzar la verema. En el nostre cas acostuma ser durant el mes de novembre. I de forma manual, com no podria ser d’altra manera. Les olives recollides, en caixes d’aproximadament uns 12 kg., les portem a un molí de Bellmunt que treballa per petites produccions per garantir la màxima qualitat i respecte al fruit que processa.

L’oli que embotellem manualment al celler, és un oli del raig deixat reposar per tal que les micropartícules volàtils de l’oliva que queden, es dipositin al fons del dipòsit en forma de solatge. És a dir, que és oli obtingut únicament per procediments mecànics, de la primera premsada en fred (menys de 27º) el mateix dia de la collita, així preservem totes les seves propietats. Després el guardem en un dipòsit sempre ple, a una temperatura controlada per aconseguir una bona decantació que elimini el màxim les impureses i matèria sòlida que pugui tenir. L’oli elaborat d’aquesta manera té un gust més intens i manté els seus atributs nutricionals intactes. Després de reposar, l’anem embotellant a mesura que hi ha la necessitat, per així garantir la seva qualitat.

Un oli que no trobareu a les botigues però que podeu degustar a la nostra experiència enoturística.

Nuestra web usa cookies para mejorar la experiencia de usuario y le recomendamos aceptar su uso para aprovechar plenamente la navegación.