Al 2004, mentre el René treballava juntament amb el seu pare a Laurona i buscaven garnatxes pel vi, els hi va arribar un raïm d’una vinya del poble de la Figuera. El van vinificar i van al·lucinar. A partir de llavors, el René cada any visitava la cooperativa de La Figuera i provava els seus vins a doll. Sempre els trobava bons, molt bons!
Gràcies a un encàrrec del pare del René per fer un nou vi, tot es desencadena. L’encàrrec passa al seu fill i… tot comença. En René va anar a veure els cooperativistes i els va proposar passar a ampolla tot el vi a doll sense cost a canvi de rebre uns quilos de raïm per poder fer un parell de vins. I els va demanar una finca per poder treballar-la i fer un vi per Venus La Universal (el Venus de la Figuera). Els cooperativistes van acceptar.
La primera embotellada del Sindicat de la Figuera es va fer gràcies al Quim Vila, de Vila Viniteca. A ell se li va vendre el vi d’aquesta primera embotellada, permetent fer el disseny de l’etiqueta, la impressió, la compra d’ampolles i caixes (amb l’avançada del pagament).
Al 2014, primera verema, en René i l’equip arriben a la Figuera. Fred, pluja… i tot podrit. Tot podrit. Es salva alguna cosa pels projectes d’en René però no es va poder fer el Sindicat de la Figuera. Decideixen esperar un any perquè el primer any d’un projecte nou és molt important i decisiu.
2015, 2n any, torna a ploure… però aquest cop no es pot esperar. El Sindicat 2015 va ser un vi diferent, més fràgil, però que denota el caràcter de la Figuera. Vila Viniteca rep, finalment, el vi i comença a vendre per Barcelona, aconseguint un posicionament espectacular.
La col·laboració entre en René Barbier i la Cooperativa de la Figuera continua. En René ajudava als cooperativistes en el tema tècnic però, realment, el vi es seguia fent com sempre s’havia fet. Al 2014 observa, al 2015 quasi no es canvia res, tot i ser una manera diferent de fer a la que està acostumat (sense seleccionar, tot junt al trull…) I poc a poc, es va depurant la tècnica i alguns conceptes de viticultura com els tractaments sistèmics. I mica en mica aquests tractaments també s’estan minimitzant (s’ha eliminat l’aplicació d’herbicida i la conseqüent, coberta vegetal tan necessària)
I el potencial de la Figuera és molt gran (tant per espai com per tipicitat) però els cooperativistes no hi veuen futur. La sorpresa arriba en forma d’oferiment per part de la Cooperativa a Venus La Universal perquè els rellevi en el projecte. Els cooperativistes seguiran implicats amb el raïm però la gestió tant administrativa com tècnica passarà a Venus. Un nou repte que s’accepta amb ganes i molta il·lusió renovada.
La Figuera és una de les zones del Priorat més especials perquè treballa una sola varietat de raïm, la garnatxa negra, i tots els perfils de vi possibles (des del més econòmic al Grand Cru). Amb un estil comú i reconeixible. I sobretot l’alçada, que ens dona un vi de perfil lleuger, molt delicat i d’acidesa marcada.
Sindicat de la Figuera és un vell projecte renovat, amb ganes de seguir sent i fer-se gran per arribar ben lluny.