LA BOTIGA DE POBLE: CAL CENTRO

Cal Centro és una botiga de poble a la que hi trobareu una gran selecció de productes derivats del porc, d’elaboració pròpia i artesana. Però no és una botiga qualsevol… el local té més de 100 anys i sorprèn que la botiga tingui accés a una altra sala on hi ha una llar de foc i una barra de bar.  Un bar que segueix l’horari de la botiga, però un bar. I és que l’espai on ens trobem té més de 100 anys i l’Enric, amb qui estem parlant, és la 4a generació que ho regenta. El seu fill és a l’obrador, així que preveiem una cinquena generació al darrera.

I és que l’establiment ha estat i segueix sent un punt de trobada del poble. Ho era des de que existeix l’estació d’autobusos, al principi dels automòbils, quan el fet de que arribés un nou comboi al poble, arreplegava els veïns i veïnes amb curiositat i ganes de saber dels nouvinguts. I abans d’això… ara on trobem el bar, els comerciants podien aturar els seus carros i passar la nit a les habitacions que eren a dalt. Els animals descansaven i els seus amos també i l’endemà seguien el seu camí.

Més endavant, el seu avi, va ser tratant d’animals, en una època en que hi havia una mula o un altre animal a cada casa. L’Enric ens ensenya orgullós les fotos que hi ha penjades a la paret, un petit recull de la història: el casament dels seus pares (on curiosament les núvies vestien de negre), ell sobre una mula guarnida i empolainada per ser beneïda per Sant Antoni… Detalls plens d’alegria, de felicitat i de vida.

Actualment, és un punt de subministrament de tot tipus de queviures i d’altres productes, una botiga de poble com qualsevol altra, però principalment, és un punt de venda dels seus embotits, elaborats un parell de cases més avall, on ens convida que anem.

Allà hi trobem el seu fill, en Jordi, i tres treballadors més. Estan fent les botifarres d’arròs i paté de formatge blau. Una feinada perquè és un procés molt artesanal… quan arribem, lliguen les botifarres amb cordill vermell, després s’hauran de coure i ja estaran llestes.

El porc és la base d’elaboració dels seus productes. Segueixen els mateixos processos naturals que ja utilitzaven els seus pares, avis i besavis, però han ampliat la seva varietat de productes combinant-los amb fruits propis del Priorat, com ara avellanes, ametlles, olives arbequines, l’oli, herbes aromàtiques o vi ranci.

Ens interessem especialment per la secallona, que acompanya els tastos dels nostres vins, i tot i que en aquest moment s’està assecant. Ens expliquen que és llonganissa seca, feta de la carn del llom i el pernil del porc, embotit en tripa natural. Tot una delícia!!

Gràcies per rebre’ns a casa vostra i per ser un dels referents de la nostra comarca.

Nuestra web usa cookies para mejorar la experiencia de usuario y le recomendamos aceptar su uso para aprovechar plenamente la navegación.