LA VINYA DEL VUIT

La Vinya del Vuit

No hi ha molts projectes entorn del vi que no tinguin un objectiu econòmic, però La Vinya del Vuit és un d’ells. Un projecte d’amics amb una vinya com a vincle d’unió i una excusa perfecte per gaudir del menjar i del bon beure.

Fa ja 20 anys de la primera anyada del Vuit. Pocs més des de que en un sopar entre el René i el seu cosí va sorgir la idea de fer un vi amb amics, concretament vuit amics, perquè era un número màgic i els hi agradava. I van trobar els amics i la vinya. Una vinya prop de Gratallops, al Coll de Falset. Centenària. Amb carinyenes i garnatxes molt velles que va caldre treballar molt per poder recuperar. I ho van fer ells, els mateixos 8, els caps de setmana, a estones lliures, amb molt d’esforç.

Un projecte molt costós. De viticultura ecològica. Filosofia de la mínima intervenció. Vinyes que tenen una producció de 100 gr. per planta, el que vol dir que es necessiten entre 8 i 10 ceps per cada ampolla de vi. “A més a més, és una zona molt calenta, molt àrida, que no ens atrevim a no fer cobertures vegetals 100% amb lo qual també anem a llaurar amb la mula que no tenim i hem de llogar” ens diu el René Barbier quan ens explica el projecte. Una vinya molt especial, una vinya d’alt valor patrimonial. Un vi molt concentrat. Majoritàriament un vi de carinyena malgrat a la vinya hi ha moltes garnatxes. I la carinyena costa, necessita temps i paciència. Un vi de criança llarga d’entre 16 i 18 mesos en barrica de 300 l. però que s’acaba d’afinar en ciment i damajoana per després envellir al celler en ampolla durant 5 anys. Una carinyena vella, envellida i molt amable.

Des del principi, tenien clar que volien una imatge diferent cada any. Volien que el disseny fos una part molt important del vi. Inspirat en el projecte Sine qua non, l’etiqueta i tota la part gràfica del vi té un pes molt important. De la mà del Joanji, i el seu estudi JJBertran, va ser el primer projecte del dissenyador, en els seus inicis, i sempre ha tingut per ell un pes especial. Tan és així que sota les directrius d’un tema marcat pels socis i l’anyada en qüestió, té tota la llibertat per oferir un disseny arriscat i d’avantguarda. Les etiquetes del Vuit han estat guanyadores 3 premis LAUS de disseny. Enguany, l’anyada 2016, es celebrarà l’aniversari, com no pot ser d’altra manera. Cada 8 anys, aquest cop amb dues etiquetes, doble aniversari i el pas del temps del projecte, tot un repte.

El futur… un Vuit blanc. La parcel·la tenia alguns ceps blancs que s’han vinificat en forma de brisat, en una damajoana només pels socis. Però, finalment, aquestes varietats s’han reproduït en una plantació nova de 700/800 ceps reproduint també la idea del Vuit negre en blanc: carinyena blanca i garnatxa blanca (i algun picapoll que també han pogut trobar).

I, finalment, un compromís. Construir un refugi a la finca. Un espai on trobar-se i gaudir tant els socis com els amics i, potser, quedar-se a dormir. Un lloc integrat en el paisatge de la vinya i l’olivera que permetrà recuperar biodiversitat al bell mig de la parcel·la. “No hi ha biodinàmica, sense biodiversitat (…). L’única manera de tenir biodiversitat seriosa és un multicultiu i/o tenint boscos pel mig” ens comenta el René. I allà al Coll de Falset, una de les zones de Gratallops més cultivades, trobarem un petit paradís ancorat al passat.

Els socis: René Barbier, Julian Basté, Iban Foix, Montse Mateos, Ester Nin, Núria Pérez, Sara Pérez i Philippe Thévenon, reben cada anyada 12 ampolles pel seu gaudi personal. La resta es ven, principalment, en Premieur per tot al món.

Nuestra web usa cookies para mejorar la experiencia de usuario y le recomendamos aceptar su uso para aprovechar plenamente la navegación.