ADAPTANT-NOS AL CANVI CLIMÀTIC

Una de les grans preocupacions actuals és el canvi climàtic i com afectarà als nostres cultius i a les nostres vides. I davant d’aquesta gran qüestió podem tenir dues actituds molt diferents. O som passius, esperant a que el canvi ens afecti de ple i ens adaptem a les seves conseqüències, si podem. O bé, som proactius i procurem fer tot allò que podem per minimitzar els efectes negatius que aquest canvi tindrà.

Ja tenim mostres d’aquest canvi en l’excepcionalitat dels accidents meteorològics que ens afecten, les temperatures més càlides any rere any… Serà més evident quan puguem posar una certa distància i mirar-ho amb certa perspectiva, quantificar-lo, etc. Però mentrestant, ens trobem amb diferents situacions que cal resoldre dia a dia i que no podem posposar.

És el cas de les noves plantacions. Quan hi ha la necessitat de plantejar una nova vinya o reconduir-ne una i replantar-la de nou. És llavors quan el mètode de la línia clau o key line pot jugar un paper molt important en la presa de decisions. Com la plantarem. Quin forma tindrà.

“Aprendre a dissenyar i gestionar intel·ligentment el paisatge agrícola, amb la finalitat d’aprofitar al màxim els recursos hídrics i tornar al sòl la seva profunditat i fertilitat, és precisament l’objectiu del cultiu en línia clau”  explica en Jesús Ruiz en la web www.liniaclave.org. Ell és un gran coneixedor i expert del Keyline des del 2007 i la persona més experimentada i veterana en aquest sistema i la seva aplicació en el nostre país.

El disseny Keyline combina la captació i la conservació de l’aigua amb tècniques de regeneració de la terra. És a dir, aprofita l’aigua que de manera natural tenim, la distribueix de manera regular per tota la vinya i, a més a més, utilitza tècniques de regeneració del sòl que garanteixen la supervivència de les noves plantes alhora que prevenen l’erosió del nou espai conreat. A més a més, el disseny del nou espai contempla, normalment, la integració d’arbres, tant per incrementar la biodiversitat com pel paper que jugaran en la captació del CO2.

Amb aquest disseny aprenem a mirar l’agricultura d’una altra manera. Continuarem tenint la mateixa aigua però farem que es quedi allà  enlloc de que se’n vagi per evaporació o simplement coster avall. A més tindrem més plantes i més arrels. I si ho gestionem bé, crearem sòl, enriquirem el paisatge, estabilitzant el clima i incrementant la rendibilitat de l’autèntica agricultura.

 

“Desenvolupar un sòl fèrtil i biològicament actiu, capaç de retenir l’aigua allà on caigui i de segrestar enormes quantitats de CO2 atmosfèric” Aquest és l’objectiu del sistema Keyline i una possible solució als problemes mediambientals que ens ocupen actualment.

En Jesús Ruiz ho té clar i així ho explica a les seves formacions i assessoraments. La seva base com a topògraf li ha donat la capacitat de llegir la terra. El seu màster en agricultura ecològica, la visió holística. La seva formació en permacultura, la capacitat de dissenyar i buscar la regeneració dels sòls a través dels cultius. La seva ajuda a Mas Martinet ens ha permès dissenyar noves plantacions a l’alçada dels nous reptes que ens planteja el nou horitzó climàtic que s’apropa.

Gràcies per ensenyar-nos a veure-ho tot més clar.

Nuestra web usa cookies para mejorar la experiencia de usuario y le recomendamos aceptar su uso para aprovechar plenamente la navegación.