MAS MARTINET ASSESSORAMENTS

L’any 2001, el Josep Lluís Pérez fa 65 anys i pren una decisió que canviarà la seva vida dràsticament: decideix desvincular-se del projecte que va fundar l’any 1986, Mas Martinet Viticultors, passant el relleu a la seva filla Sara, amb la que ja portava uns anys (des del 1996) treballant al celler.

“Papa jo vull fer vi, vull fer el vi jo” diu que li va dir la seva filla. I ell que contesta: “Doncs ja pots començar, demà mateix.” “I si ho faig malament?” hi torna la Sara. I el Josep Lluís recorda que li va dir: “Tirarem el vi al barranc però el que interessa ets tu. Tu has de ser tu. Per tant, jo estaré sempre aquí, però tu ho has de fer a la teva manera” . I va costar acceptar-ho. I encara ara, depèn de com, també li costa. Perquè fan les coses de diferent manera, d’una altra manera diferent a la que ho hagués fet ell, I quan li preguntem com ho porta ens explica: “Estic molt content de com els fills estan treballant. Moltíssim”

La decisió de deixar Mas Martinet Viticultors va suposar-li un trasbals, una jubilació precipitada per un caràcter enèrgic i unes ganes infinites de treballar, com les d’ell. S’estava fent gran i costava acceptar-ho així que va decidir començar a fer exercici cada matí. Ell mateix es va dissenyar un conjunt d’exercicis adequats a la seva persona i des de llavors, que no els ha deixat de fer mai. Però calia alguna cosa més: un projecte que crear i pel qual treballar.

Així que la Montse Ovejero i el Josep Lluís Pérez van crear Mas Martinet Assessoraments. I ho van fer junts. Com sempre ho han fet tot. En equip. Com que ja havien assessorat a algunes empreses com Rovellats i Peralada, van decidir centrar-se en això, i assessorar. Però seguint el seu estil, a la seva manera. El Josep Lluís sempre ha basat la seva feina en experimentar, tan a la vinya com al celler. Per això van decidir comprar Cal Milionari, un antic celler ubicat a Porrera. Un espai per poder fer les coses i no entorpir el funcionament de l’altre celler que deixaven.
I van començar a assessorar amb la base experimental que els caracteritza. I també van començar a fer el vi Degustació i el vi sense additius. Amb poques ampolles podien establir comparatives: del vigor de les plantes, de la poda, de l’elaboració… Ja a l’any 93, des del celler de Viticultors, van realitzar 40 vinificacions diferents, diferents fermentacions en bidons (per comparar la fermentació en fusta, sense fusta, en inox, amb maceració de 10 dies, amb maceració de 20 dies….). Sempre amb la idea d’aprendre. El Josep Lluís ens recorda que: “jo no tenia ni idea de lo que era el vi” Ens explica que el 50% del raïm que van produir el va regalar quasi tot per donar-lo a tastar, explicant les experiències a l’escola de sommeliers. O als sommeliers de restaurants com el Bulli o el Celler de Can Roca.

Mas Martinet Assessoraments, durant aquesta etapa va assessorar més de 30 empreses diferents. La majoria d’elles localitzades a Catalunya i Espanya, a zones com Andalusia, la Manxa o València. Però també van assessorar empreses a Suècia i Egipte. Dos llocs contraposats perquè ja no estan situats a la franja típica on es planta vinya. El seu clima és, de lluny, molt més fred o molt més calorós.

Però al 2018 es tanca aquesta etapa i els pares decideixen traspassar-ho tot als fills. I ells decideixen donar-li un tomb perquè no faran vi, almenys, no inicialment. L’empresa va néixer amb una vocació de servei que els fills no han recollit literalment. Mas Martinet Assessoraments es converteix, a partir d’ara, en una plataforma pels diferents projectes que els germans, la Sara, l’Adrià, la Núria i el Jordi decideixin posar en marxa. Iniciatives que tenen a veure amb l’educació i també amb l’experimentació, perquè sempre ha estat una de les bases d’Assessoraments. Un espai d’acollida per totes aquelles activitats que desenvolupen d’una forma més aviat desinteressada, sense ànim de lucrar-se, només pel plaer de fer allò que els hi agrada i en el que tenen un especial interès. I per sustentar-ho, www.familywines.cat una web de venta online de tots els projectes vinícoles integrats per la família i els seus vins, tant de les anyades corrents com d’anyades antigues o vinificacions especials.

Una organització eclèctica d’idees, il·lusions, maneres de mirar la vida dels 4 germans i, potser en el futur, dels seus fills. Un espai on tenen cabuda tan la plantació de nabius que va néixer com un projecte per intentar quadrar l’agroforestia en els terrenys cultivats per Mas Martinet Viticultors, com un vi sense additius fet a Cal Milionari.

Assessoraments és ara una possibilitat de ser i d’aventurar-se.

Nuestra web usa cookies para mejorar la experiencia de usuario y le recomendamos aceptar su uso para aprovechar plenamente la navegación.