“M’ho van explicar
i ho vaig oblidar,

m’ho van ensenyar
i ho vaig entendre,

ho vaig fer
i ho vaig aprendre.”

Confuci segle V a.c

La Metodologia Científica

Vaig estudiar Biologia, això vol dir que la meva formació acadèmica és científica. Per la qual cosa durant tota la meva vida professional he estat buscant la justificació de la importància que té la aplicació de la Metodologia Científica en qualsevol camp. I també, es clar, en pro de la qualitat dels vins, perquè sempre m´ha donat la impressió que la producció dels grans vins està renyida amb la ciència.

Sembla ser que els termes ciència i tècnica serveixen només per fer els vins tecnològics, i que normalment els productors que fan els grans vins utilitzen la tradició com eina de treball. No estic molt d’acord amb això. Crec fermament que la evolució dels nostres coneixements la podem comparar a una cursa de relleus, on cada generació ha d’aportar millores i aquestes millores serviran per les generacions futures.

Hem sentit en moltes ocasions que la qualitat d’uns determinats vins s’atribueix a les finques de les quals provenen perquè tenen un clima i un sol amb unes virtuts extraordinàries. I que l’home ha d’anar en compte de no fer malbé el que la natura li dona. La veritat, a mi em sembla que això és depreciar i infravalorar la capacitat humana.

En un escrit del 1808, podem percebre l’esforç i la voluntat inesgotable del propietari de l’explotació Romanée Conti de la Borgonya, que amb tota mena de detalls va explicant les decisions que anava prenent en funció de com venia la collita. Això, justament, és la participació en pro de la qualitat dels seus vins, a més de la bondat del sol de les seves finques. Em sap greu no poder donar més referències concretes. Si teniu ocasió de llegir-ho, us ho recomano.

En tot cas, estic fermament convençut de que aplicant la Metodologia Científica podem millorar qualsevol dels aspectes del cultiu de la vinya i de la elaboració de vins.

Tant a la vinya com al celler hi ha un munt d’actuacions on cal decidir si ho fas així o aixà. Uns productors diuen que millor d’aquesta manera i uns altres d’aquella… Sobre un tema en concret hi ha molts estudis fets que es decanten uns cap aquí i d’altres cap allà… Jo tinc per costum dubtar de tot i fer les meves proves.

El més recomanable és que cadascú experimenti amb la seva vinya i el seu raïm, tregui conclusions i apliqui el que més li convenci.

Josep Lluís Pérez

Nuestra web usa cookies para mejorar la experiencia de usuario y le recomendamos aceptar su uso para aprovechar plenamente la navegación.