CREDO

MÈTODE DE PODA

MÈTODE DE VINIFICACIÓ

COMUNICACIÓ

La Metodología Científica

Vaig estudiar Biologia, això vol dir que la meva formació acadèmica és científica. Per la qual cosa, durant tota la meva vida professional he estat valorant, la importància que te la aplicació de la Metodologia Científica en qualsevol camp. I també, es clar, en pro de la qualitat dels vins, perquè sempre m´ha donat la impressió que la valoració dels grans vinsestà renyida amb la ciència. 

Sembla ser que els termes ciència i tècnica serveixen només per fer els vins tecnològics, i que normalment els productors que fan els grans vins utilitzen la tradició com eina de treball. No estic molt d’acord amb això. Crec fermament que la evolució dels nostres coneixements la podem comparar a una cursa de relleus, on cada generació ha d’aportar millores i aquestes millores serviran per les generacions futures.  

Hem sentit en moltes ocasions que la qualitat d’uns determinats vins s’atribueix a les finques de les quals provenen, perquè tenen un clima i un sol amb unes virtuts extraordinàries. I que l’home ha d’anar en compte de no fer malbé el que la natura li dona. La veritat, a mi em sembla que això és infravalorar la capacitat humana, és a dir, podem assegurar, que no totes les coses que fa l’home, les fa be, en fa moltes d’equivocades. Però el  més important és la intenció de buscar lòptim, la perfecció, i sempre amb la seguretat, de que en el camí ens equivocarem.   

En un escrit del 1808, podem percebre l’esforç, el risc i la voluntat inesgotable del propietari de l’explotació Romanée Conti de la Borgonya, que amb tota mena de detalls va explicant les actuacions en funció de com poden influenciar les anyades en la qualitat dels vins i la atenció que ha de posar el productor, durant tot el cicle, per fer arribar a bon port la collita. En resum, diu que mai un raïm pot fer un vi excel·lent si no te la  maduració suficient, i va detallant la maduració escalonada, dient, que si te 12 graus probables no s’ha de collir perquè faràun caldo àcid sense cos ni contingut i així va recitant, de mig grau en mig grau, fins arribar als 13,5  14 graus, on acaba dient que és en aquest moment quan el raïm arriba a la seva plenitud. I segueix dient, “en tots els anys que he estat responsable del celler Romanée Conti, he perdut tres collites, però he arribat amb prestigi on estem avui. Això, justament, és la participació en pro de la qualitat dels seus vins, a més de la bondat del sol de les seves finques.  

En tot cas, estic fermament convençut de que aplicant la Metodologia Científica podem millorar qualsevol dels aspectes del cultiu de la vinya i de la elaboració de vins.  

Tant a la vinya com al celler hi han moltes actuacions on cal decidir si ho fas així o aixà. Uns productors diuen que millor d’aquesta manera i uns altres d’aquella…  Jo tinc per costum dubtar de tot i fer les meves proves i experiències. 

El més recomanable és que cadascú experimenti amb la seva vinya i el seu raïm, tregui conclusions i apliqui el que més li convenci. 

Josep Lluís Pérez 

La nostra web utilitza cookies per oferir una millor experiència d’usuari i li recomanem que acceptis el seu ús per gaudir plenament de la teva navegació.