CAMÍ PESSEROLES I EL SEU ORIGEN

I què direm de la finca de Camí Pesseroles que no sapiguem? La finca de Camí Pesseroles es troba la vora de l’antic camí ral entre Gratallops i Porrera. El sòl de licorella esmicolada i la plantació en coster impregnen de caràcter tant la vinya com el vi que en surt.

1939 és la data que figura als registres com a moment en que es va plantar la vinya. Es fa estrany que en un moment en que s’acabava o just s’estava acabant la guerra, algú s’aventurés en una empresa tant arriscada. Però, pel que hem pogut saber, molts  registres oficials es van cremar i totes les vinyes, que es van plantar entre el 1930 i el 1940, se’ls va adjudicar una mateixa data, 1939. Parlem doncs d’una vinya que té més de 80 anys, concretament carinyena, plantada en vas. Al vi de Camí Pesseroles, també hi entrem garnatxa, però aquesta, prové de una finca veïna i es va plantar més recentment, fa aproximadament uns 35 anys.

Parlem d’un període de la història del Priorat molt interessant. La fil·loxera ja havia passat, i amb ella, aquells que s’havien lucrat amb l’activitat comercial generada pel vi, van decidir tancar les portes de les cases, abandonar la vinya i obrir nous horitzons lluny de bancals i vinyes. Lluny del Priorat. Els qui van quedar van continuar treballant la vinya amb els mateixos mètodes i maneres d’abans, però l’esclat de la Primera Guerra Mundial, primer, i la Segona, després, va fer que les exportacions caiguessin i el dinamisme comercial va perdre molt de pes. La dictadura tampoc va ajudar. El Priorat es va tancar en si mateix i no començarà a obrir-se fins ben entrats els 70.

Pel que fa al vi, va ser un moment en què les carinyenes van tenir el protagonisme. El procés que es seguia era molt manual. El raïm es veremava a mà i s’anava posat en cistelles o cubells i aquests, un cop plens, s’abocaven a les portadores, que eren uns recipients ovalats i fondos de fusta que s’omplien de raïm per poder transportar-lo en carro fins al celler o casa, on es faria el vi. Inclús s’aixafava el raïm de les portadores allà mateix perquè hi cabés més quantitat de raïm. Al celler, es trepitjava el raïm i s’omplien els trulls, on fermentaria i un cop fet el vi, es posaria en botes de fusta, normalment de castanyer fins a vendre’l o consumir-lo. 

Les maneres del passat han canviat però en el Camí Pesseroles que fa Mas Martinet a l’actualitat, hem volgut respectar la personalitat dels vins del passat. I el raïm collit es transporta en portadores fins al celler, que prèviament hem trepitjat a la finca per encabir la màxima quantitat possible. Un cop al celler, el raïm fermentarà en tines de fusta obertes fins que decidim premsar. Després de la premsa, el vi es criarà en botes de castanyer i damajoanes fins al moment d’embotellar. Amb aquest procés, intentem transmetre la personalitat d’una vinya vella amb un fort caràcter i també, respectar uns mètodes oblidats per perdurar-los en el temps.

El vi Camí Pesseroles de l’actualitat és pura mineralitat i rusticitat, un reflex de la vinya d’on prové. Un homenatge al Priorat dels anys 50, en plena postguerra i revolució industrial.

 

Nuestra web usa cookies para mejorar la experiencia de usuario y le recomendamos aceptar su uso para aprovechar plenamente la navegación.