NABIUS, SÓN TAN BONS COM DIUEN?

Carmen  M. Iturbe, la dietistarura.com, ens ajuda a conèixer més aquesta fruita originària del nort d’Amèrica que ha expandit la seva comercialització i cultiu a moltes altres zones del món degut a les seves excelents propietats.

El nabiu blau (diferent del nabiu vermell, de la mateixa família) està considerat una de les fruites amb més contingut en antioxidants (substàncies que protegeixen l’organisme del mal que produeixen agents oxidants com els raigs ultravioleta, la contaminació ambiental, substàncies químiques nocives dels aliments…) fonamental per la prevenció de l’envelliment cel·lular i alguns tipus de càncer. Molts estudis han demostrat que la quantitat d’antioxidants dels nabius es veu afectada per difversos factors, com el mètode de cultiu, la composició del sòl, l’ús de pesticides i fertilitzants però en el cas dels nabius de Mas Martinet, al ser un cultiu ecològic es mantenen les quantitats màximes.

Entre els molts beneficis que tenen, es troba l’augment del fuxe sanguini, el que fa que siguin bons per evitar problemes cardiovasculars precisament per l’efecte dilatador dels vasos sanguinis.

A més a més, els nabius tenen un índex glucèmic molt baix, tenen una càrrega de sucres molt baixa, el que els fa molt indicats per a persones amb diabetis.

El seu color tant característic és degut a la presència d’antocianinas. Uns pigments naturals que protegeixen l’organisme. El seu paper és absorvir la llum ultravioleta i crear aquest color blau fosc / púrpura. Com més temps estiguin les fruites al sol, més gran serà la quantitat d’aquest pigment i més fosc el seu color. Les antoncianines, juntament amb la vitamina C, de la qual tenen un gran contingut, els fa també molt indicants per reforçar el sistema visual.

La recolecció en el seu moment òptim és fonamental per una major concentració d’aquest element, per això és important el seu consum local, per poder garantir-nos que es consumeixin el més aprop possible del moment de recolecció i, per tant, que arribin a nosaltres en les millors condicions.

Es poden consumir tant frescos com deshidratats. Són perfectes per amanides, congelats per la preparació de postres i batuts, en suc o melmelada. La millor manera de consumir-los i obtenir el màxim benefici per la nostra salut és, sens dubte, en fresc. Perquè quan es cuinen, els antioxidants es comencen a destruir poc a poc. En batut o suc, no podem esperar molt de temps per consumir-los. El que es fa eveident en les pomes o peres, que pel seu color podem detectar de seguida la oxidació que provoca el contacte de la seva carn amb l’aire, amb els nabius costa més de veure, però es produeix la mateixa reacció, així que a la nevera, tapats, poden aguantar fins a 24 hores, però cal anar en compte si als tenim a l’exterior. Convé deshidratar-los i així, concentrem el major número de nutrients en la fruita, podent-la conservar durant més temps en condicions òptimes; o bé, cal congelar-los, per conservar-los fins a 5/6 mesos en perfectes condicions.

Els nabius çon fruites i, com a tal, es recomana menjar 5 racions al dia, com a mínim, juntament amb verdures. Considerant 1 ració la quantitat que ens cap en el palmell de la mà.

La seva gran versatilitat en la cuina la fa un producte perfecte tant per plats salats com dolços. Es poden utilitzar en salses, frescos, en batuts… Així que us convidem a provar quina és la recepta que més us agrada i a incloure aquesta fruita a la vostra dieta. Hi ha infinitat de possibilitats a escollir.

Moltes gràcies Camen M. Iturbe per compartir aquesta informació amb nosaltres.

Nuestra web usa cookies para mejorar la experiencia de usuario y le recomendamos aceptar su uso para aprovechar plenamente la navegación.