I com fem el nostre Ranci Dolç?
Doncs el Ranci Dolç de Martinet és un vi naturalment dolç (sense addició de sucre o alcohol) fet amb garnatxa negra 100%. La garnatxa del bancal gran que tenim aquí mateix, davant del celler. No dediquem la collita cada any al ranci, però si els anys més calorosos, si és possible. Collim el raïm al voltant dels 15º d’alcohol probable i el deixem sobre canyissos, a l’ombra, perquè es vagi assecant poc a poc, entre 7 i 21 dies. Tot per aconseguir un raïm deshidratat, d’alt contingut en sucre i, per tant, un dolç natural.
Un cop el raïm ja està deshidratat, el xafem i el deixem fermentar amb els seus llevats naturals durant un parell de mesos, el premsem i el posem en damajoanes o en una bota on anirà acabant lentament la fermentació fins a l’any següent (quedarà aprox. 80gr./l de sucre). Quan aquest procés finalitza, reomplim les primeres botes velles del celler. Unes botes que hem anat recollint pel Priorat mica en mica, n’hi ha de Torroja, del Molar, de Gratallops… recollides, la majoria d’elles, perquè els seus propietaris originals les tenien oblidades a les seves cases i ja no les utilitzaven. Allà, dins les botes, es barrejarà amb vi més vell (el primer data de l’any 1994) i amb les mares centenàries, responsables de convertir el vi dolç, en un vi ranci fi, elegant, cremós… Cada any a la lluna vella de gener, reomplim al ras de carretells* de rancis, començant per la més vella a mode de les soleres.
A l’hora d’embotellar, només embotellem una tercera part del vi que tenim a la bota padrina. Com si es tractés d’un xerès, només embotellem una lleva que indicarem a l’etiqueta. Deixem sempre un romanent de vi dins de les barriques, de manera que s’acaben d’omplir amb vi més jove, d’alguna altra barrica, i així… anar fent… a soleres, fins arribar a la barrica que acollirà el vi més recent.
La primera lleva d’aquest vi es va fer al 2017, amb més de 22 anys de criança. Ara ja en portem 2.
Un vi que vol calma, repòs, serenor i sobretot, per gaudir-lo en plenitud de consciència.
*Ras de carretells: a diferència de les soleres tradicionals, al Priorat, les botes o carretells es disposen només en horitzontal, sense remuntar.